جهت ورود به این مقاله در ابتدا به ارائه تعریفی از لیزینگ می پردازیم ،کلمه لیزینگ در فارسی مترداف کلمه اجاره دهی و اجاره داری است و بنا بر قانون ایران چارچوب این قرار داد معمولا اجاره به شرط تملیک تعریف می شود
که طی آن حق استفاده از دارایی برای مدت معینی به اجاره گیرنده (مستاجر ) واگذار و در پایان مدت قرار داد نیز مالکیت کامل و دارایی به اجاره گیرنده منتقل می شود . انتقال این اموال به متقاضیان از طریق روش های مختلف عقد اجاره و یا فروش قسطی می باشد.
شرایط فروش در شرکت های لیزینگ نسبت به سایر روش های فروش اقساطی دارا مزایایی از قبیل : صرفه جویی در بکارگیری منابع مالی ،کاهش نرخ تورم ، قابلیت جایگزینی دارایی های جدید ، انطباق بهتر با شرایط و انتظار متقاضی می با شد .
در کشور ایران در حال حاضر تعداد زیادی شرکت لیزینگ ثبت شده است که اکثر آنها درزمینه صنعت خودرو فعالیت دارند. هدف از تاسیس این شرکت ها، بهینه سازی ارائه محصولات می باشد .
انواع روشهای لیزینگ : 1- لیزینگ سرمایه ای 2- لیزینگ عملیاتی
لیزینگ سرمایه ای :که به آن اجاره اعتباری هم گفته می شد که با عقد اجاره به شرط تملیک مندرج درقانون عملیات بانکی بدون ربا مشابهت کا مل دارد و تنها تفاوت ان شرط اختیار در لیزینگ سرمایه ای یا اجاره اعتباری است .
لیزینگ عملیاتی : در این نوع لیزینگ معمولا 100 درصد بهای مورد اجاره توسط موجر تامین میشود در این روش قرارداد با مستاجر صرفا به قصد بهره برداری و بر خورداری از حق انتفاع کالا منعقد می شود و در پایان مدت قرار داد ، مورد اجاره دقیقا به موجر پس داده می شود.
ثبت شرکت های لیزینگ
تاسیس و ثبت فعالیت شرکت های لیزینگ در چار چوب مفاد دستور العمل اجرایی تاسیس ، فعالیت و نظارت بر شرکت های لیزینگ (واسپاری) است .
به موجب دستور العمل نامبرده ثبت شرکت لیزینگ مستلزم اخذ مجوز از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی می باشد . شرکت های لیزینگ تنها می توانند در قالب شرکت سهامی به ثبت برسند و موسسات اعتباری و یا واحد تابعه موسسه اعتباری ، صرفا مجاز به تاسیس و یا تملک سهام در یک شرکت لیزینگ می باشند (ایجاد شعبه و یا نمایندگی توسط لیزینگ بلامانع است)
مدارک مورد نیاز جهت اخذ مجوز از بانک مرکزی
1- تقاضای تاسیس
2-تکمیل پرسشنامه بانک مرکزی
3-نسخه ای از اساسنامه و صورت های مالی سه سال گذشته اشخاص حقوقی متقاضی
4-اساسنامه و برنامه عملیاتی پیشنهادی
5-صورتجلسه هیات موسس
6-نام و مشخصات و میزان تحصیلات موسسین با ذکر میزان سرمایه در شرکت لیزینگ ، به ضمیمه مدارک مثبته
7-نام و مشخصات ، میزان تحصیلات ، سابقه فعالیت و سمت های قبلی اعضای هیات مدیره ، پیشنهادی به ضمیمه مدارک مثبته
8-گواهی عدم سوء پیشینه کیفری موسسین
9-تعهد نامه هر یک از موسسین مبنی بر صحت اظهارات ، مدارک و مستندات تسلیمی
10-سایر مدارک و اطلاعات ضروری به تشخیص بانک مرکزی
شرایط و مدارک مورد نیاز برای اعضای هیات مدیره، مدیر عامل و قائم مقام مدیر عامل ( بنا بر ماده 8)
– دارا بودن تابعیت ایران برای مدیر عامل و قائم مقام مدیر عامل
– داشتن صلاحیت فردی بنا بر تشخیص مراجع ذی ربط
– نداشتن سابقه محکومیت کیفری
–نداشتن منع عضویت در هیات مدیره، یا مدیر عاملی موسسات اعتباری ناشی از محکومیت کیفری
–نداشتن منع تصدی عضویت در هیات مدیره یا مدیر عاملی موسسات اعتباری ناشی از محکومیت قطعی در هیات انتظامی بانک ها
– نداشتن سابقه چک برگشتی رفع سوء اثر نشده در شبکه بانکی کشور
– نداشتن بدهی غیر جاری به موسسات اعتباری
– دارا بودن حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی مرتبط به تشخیص بانک مرکزی
– برای مدیر عامل و قائم مقام مدیر عامل و اکثریت اعضای هیات مدیره
– داشتن صلاحیت تخصصی مدیر عامل و قائم مقام مدیر عامل پیشنهادی
طبق ماده 9 شرکت لیزینگ هنگام معرفی اعضای هیات مدیره ، مدیر عامل و قائم مقام مدیر عامل به بانک مرکزی مدارک مانند : پرسشنامه تکمیل شده با نک مرکزی ، صورت جلسه مجمع عمومی ، گواهی عدم سو پیشینه کیفری ، ارائه تعهد نامه مبنی بر صحت اظهارات ، مدارک و مستندات تسلیمی و عدم شمول قانون ، ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل ، سایر مدارک و اطلاعات ضروری به تشخیص بانک مرکزی
در انتها در رابطه با سرمایه اولیه این نوع شرکت باید اشاره نماییم ، حداقل سرمایه لازم جهت تاسیس و فعالیت شرکت لیزینگ مبلغ 100 میلیارد ریال تعیین گشته است .و باید به صورت نقد و پول رایج کشور پرداخت شود .
در انتها ضمن تشکر از همراهی شما عزیزان اعلام می داریم شرکت ثبتی کال همواره آماده پاسخگویی و ارائه خدمات ثبتی به شما می باشد.