شرکت سهامی یکی از مهم ترین شرکت های تاثیرگذار در اقتصاد کشور است که به اتکاء سرمایه های تسهیم شده فعالیت اقتصادی خود را رونق می دهد. ماده 1 لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 24/ 12/ 1347 شرکت سهامی را چنین تعریف کرده است :
” شرکت سهامی، شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی آن هاست”.
شرکت سهامی بر دو نوع است : سهامی عام و سهامی خاص.
در این گونه شرکت ها، سرمایه شرکت عمدتاَ توسط مردم تامین می شود. بر همین اساس تعدادی که اصطلاحاَ به آن ها هیئت موسس یا موسسین گویند، می بایست حداقل بیست درصد سرمایه شرکت را خود تعهد نموده و سی و پنج درصد مبلغ تعهد شده را در حسابی به نام شرکت در حال تاسیس نزد یکی از بانک ها واریز نمایند.
بدین ترتیب، فرضاَ شرکتی که مثلاَ با یک صد میلیون ریال تاسیس می شود، باید حداقل مبلغ هفت میلیون ریال نقداَ توسط موسسین آن تودیع شود.
پس از آنکه موسسین شرکت نسبت به تادیه مبلغ تعهد شده خود در بانک اقدام نمودند، اقدامات ذیل را انجام خواهند داد :
1) اظهارنامه ای به همراه طرح اساس نامه شرکت در شرف تاسیس و همچنین طرح اعلامیه پذیره نویسی سهام ، به اداره ثبت شرکت ها تسلیم می نمایند.
2) پس از تایید مراتب توسط اداره ثبت شرکت ها، اعلامیه پذیره نویسی توسط موسسین در جراید آگهی شده و یک نسخه از آن نیز نزد بانکی که اوراق تعهد سهام را در اختیار علاقمندان قرار خواهد داد فرستاده می شود.
3) کسانی که مایل به خرید سهام شرکت در شرف تاسیس باشند، ظرف مدتی که در اعلامیه تصریح شده به بانک مراجعه و هر تعداد ورقه تعهد سهام که مایل باشند امضاء نموده و مبلغی را که نقداَ باید پرداخت شود. ( حداقل سی و پنج درصد ) تادیه کرده و رسید دریافت می نمایند.
4) پس از سپری شدن مهلتی که برای پذیره نویسی معین شده است و یا در صورتی که مدت تمدید شده باشد، بعد از انقضای مدت تمدید شده، موسسین حداکثر تا یک ماه به تعهدات پذیره نویسان رسیدگی و پس از احراز اینکه تمام سرمایه شرکت به طور صحیح تعهد شده و لااقل سی و پنج درصد آن پرداخت شده است، تعداد سهام هر یک از تعهد کنندگان را تعیین و اعلام و سپس مجمع موسسین را با دعوت قبلی تشکیل می دهند.
5) صورت جلسه مجمع عمومی موسس که متضمن احراز پذیره نویسی کلیه سهام شرکت و تادیه مبالغ لازم ، تصویب اساسنامه ، انتخاب اولین مدیران و بازرس یا بازرسان شرکت و انتخاب روزنامه کثیرالانتشار برای درج اطلاعیه ها و دعوت نامه می باشد، برای انجام مراحله نهایی ثبت شرکت به اداره ثبت شرکت ها تسلیم خواهد شد.
1- سرمایه شرکت سهامی عام حداقل پنج میلیون ریال است.
2- تعداد سهامداران شرکت سهامی عام حداقل 5 نفر است.
3- تعداد مدیران ( هیئت مدیره ) شرکت سهامی عام حداقل 5 نفر می باشد.
مرحله اول: (مرحله تشکیل و تحصیل اجازه پذیره نویسی )
1- دو نسخه طرح اعلامیه پذیره نویسی که بایستی به امضاء کلیه موسسین رسیده باشد.
2- دو نسخه طرح اساسنامه تکمیل شده
3- دو نسخه اظهارنامه ی تکمیل شده
4- تصویر برابر با اصل مدارک احراز هویت موسسین
5- اصل گواهی بانکی مبنی بر پرداخت سرمایه (حداقل 35% از 20 % سرمایه تعهد شده)
6- اصل مجوز فعالیت از مراجع ذیربط در مواردی که ثبت موضوع نیاز به مجوز داشته باشد.
7- اصل مجوز اولیه از سازمان بورس و اوراق بهادار
8-تکمیل فرم تعیین نام به ترتیب اولویت نام پیشنهادی های و همچنین فیش واریزی مربوطه
مرحله دوم: ( مرحله ایجاد و ثبت شرکت های عام سهامی)
1- دو نسخه اساسنامه که به تصویب مجمع عمومی موسس رسیده باشد.
2- دو نسخه صورتجلسه مجمع عمومی موسسین متضمن تصویب اساسنامه تعیین،اعضاء هیئت مدیره،انتخاب بازرسان و روزنامه های کثیرالانتشار
3- دو نسخه صورتجلسه هیات مدیره
4- اصل گواهی بانکی مبنی بر پرداخت حداقل 35% سرمایه شرکت(در صورتیکه قسمتی از سرمایه موسسین بصورت غیر نقدی باشد)
5- اصل مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار(مجوز ثانویه)
پس از تشکیل و ثبت شرکت سهامی عام که به همت موسسین تصمیمات اتخاذ شده در مجمع عمومی موسس انجام یافته است مهم ترین موضوع ارکان سه گانه شرکت سهامی عام است. این ارکان برای پیشبرد اهداف شرکت با یکدیگر همکاری دارند. به جرات می توان گفت این رژیم دموکراسی در شرکت های سهامی عام نسبت به سهامی خاص کاملاَ شفاف تر است.
ارکان شرکت سهامی به قرار ذیل است :
1- رکن تصمیم گیرنده : مجمع عمومی
2- رکن اداره کننده : هیات مدیره
3- رکن نظارت کننده : بازرس
در صورت نیاز به هرگونه مشاوره با ما تماس حاصل فرمایید.
همکاران ما در موسسه ثبتیکال ، با افتخار در خدمت شما خواهند بود.